• YARIM ALTIN
    8.183,00
    % -2,30
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5937
    % 0,24
  • € EURO
    34,8063
    % 0,39
  • £ POUND
    40,4313
    % 0,67
  • ¥ YUAN
    4,4980
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3496
    % 0,11
  • BITCOIN/TL
    2156205,293
    % 0,32
  • BIST 100
    9.645,02
    % -0,50

Ekonomist Nedir Ne İş Yapar?

Ekonomist Nedir Ne İş Yapar?

Ekonomist Nedir Ne İş Yapar

Dünya nüfusunun artması ile birlikte insanların kullanmak zorunda olduğu kaynaklarında hızla tükenmeye yüz tuttuğunu söylemek gerekir. İnsanoğlunun ihtiyacı olan mevcut kaynakların tüketilmesine yönelik olarak çeşitli koruma yollarına gidilmesi, mevcut kaynakların sürekli olarak yenilenmesi ve buna bağlı olarak bir takım yeni çözümler sunulması gerekmektedir. İnsanların ihtiyacı olan mevcut kaynakların korunması ve çeşitli tedbirlerin alınması konusu ekonomistlerin alanına giren bir mevzudur. Bu bağlamda dünya genelinde birçok ülke sahip olduğu ekonomistler ile çalışarak çeşitli önlemler almaya yönelmektedir.

Ekonomist nedir?

Klasik tanım ile ifade edilecek olunursa; mevcut olan kaynakları kullanmak suretiyle insanların ihtiyaç duyduğu tüm unsurları karşılamaya çalışan alanında uzman olan kişilerdir.

Ekonomistler birçok alanda uzmanlaşmış, taleplere ilişkin olarak elindeki kaynakları rahatlıkla kullanabilen ve çözümler üreten kişilerdir. 

Ekonomistlerin özellikleri nelerdir?

Dünya genelinde birçok ülkede hizmet veren ekonomistlerde aranan ilk özellik üst düzey akademik yeterlilik ve başarıdır. Çeşitli alanlarda akademik çalışmalar ortaya koymuş kişilerin alanında uzman olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla birlikte sayısal düşünme ve analiz edebilme yeterliliğine sahip kişiler olması gerekmektedir. Bu özelliğin olması ise, anlık herhangi bir müdahale karşısında çeşitli fikirler sunabilmeyi kişiye kazandırmaktadır. Ekonomistler ayrıca sosyoloji, iktisat, istatistik ve hukuk alanında çeşitli bilgi ve becerilere sahip olması gerekmektedir. Birçok alanda bilgi sahibi olunması kişiye çeşitli düşünme yeteneği kazandırır.

Özellik bakımında ekonomistleri diğerlerinden farklı kılan bir başka özellik ise araştırmaya ve inceleyerek geliştirmeye meraklı kişiler olmasıdır. Herhangi bir olumsuz durum karşısında olayın temeline inmek suretiyle olayın ne olduğu konusunda net bir bilgi sahibi olmaları ve konunun derinlemesine araştırılması gibi birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Ekonomistlerin bir başka özelliği ise iletişim becerilerine fazlası ile sahip olma, iş birliği ve bilgi alışverişini iyi sağlamanın yanı sıra ortak çalışma gruplarında ise en iyi uyumu yakalayan bireyler olma noktasında çeşitli başarılara sahip olan kişilerin bulunmasıdır. 

Ekonomistler birçok alanda çalışabildikleri için bağlı bulundukları kurum ve ortama göre çeşitli görevler verilebilir. Kurumsal bazda çalıştırılan ekonomistler firmaların daha fazla kar elde etmesini sağlama gibi görevlerinin yanı sıra üretim yaptıkları sektöre bağlı olarak meydana gelen gelişmeleri takip etme gibi sorumlulukları bulunmaktadır.